Domů » Miminko a batole » Lékařské okénko » Lékařka radí: lepek a jeho zavádění do stravy dítěte

LEPEK A JEHO ZAVÁDĚNÍ DO STRAVY DÍTĚTE

Lepek neboli gluten jsou synonyma a jsou potenciálním alergenem, který může způsobit nemalé potíže. Pod pojmem lepek se představuje  skupina složitých a nestravitelných glykoproteinů, které se vyskytují ve většině trávovitých rostlin. Jako příklad můžeme uvést pšenici, ječmen, žito, oves a mnohé další obilniny. U části populace se pak projevuje nesnášenlivost lepku neboli gluten senzitivní enteropatie, kterou známe pod pojmem celiakie a řešíme ji dietou s absencí lepku.

Kdy zavádět u kojenců lepek?

Při zavádění lepku do stravy dítěte bychom se měli řídit doporučeními, které vydala Evropská společnost pro dětskou gastroenterologii, hepatologii a výživu. Dle těchto doporučení není vhodné podávat kojenci lepek dříve, než ukončí 4. měsíc.  K prvním setkání by však nemělo dojít později než v 7. měsíci života dítěte. Pokud je to jen možné, je ideální zavádění glutenu v době, kdy je miminko pod protektivní ochranou mateřského mléka, tedy dříve než je odstaveno od kojení a ne později než v 7. měsíci.

Tento postup snižuje riziko nejen celiakie, ale také alergie na lepek a diabetu 1. typu. Naopak zvýšené riziko celiakie v tomto období života představují virové střevní záněty (enterovirové a zejména rotavirové).

Jak zavádět u kojenců lepek? 

Gluten by měl být zavedený šetrným a postupným podáním. V prvních dnech nabídneme malé množství lepku (< 7,5g/den), které postupně navyšujeme. Ideální doba pro první ochutnání je, u dětí s přiměřeným psychomotorickým vývojem  17. – 26. týden života.

Do zeleninového příkrmu přidáme 2 ČL pšeničné mouky (tj. 6g lepku) nebo využijeme dopolední ovocné svačiny a přidáme do ní 2 piškoty (tj. 6g lepku)

 

Autorkou článku je MUDr. Michala Knězková 

Mladá lékařka a především máma dvou holčiček, která pořádá kurzy první pomoci pro maminky, vede vlastní blog mklife.cz a miluje cestování a dobrodružství.

IMGP0113-Edit-2 (1)