RECEPTY PRO DĚTI OD 1 ROKU
Po ukončeném prvním roce věku dítěte se začíná rozšiřovat spektrum potravin, které můžete při přípravě příkrmů použít. Od jednoho roku zařaďte do stravy tvaroh. Jídlo dochucujte bylinkami a můžete jej začít mírně solit nebo přidat špetku cukru. Pokrmy se stále více podobají jídelníčku dospělého. Dodržujete-li v rodině zásady zdravé výživy, může jíst dítě vybrané pokrmy s vámi. Platí pro zeleninové polévky, netučná a zdravá jídla, která neobsahují příliš mnoho soli, cukru a kravského mléka.
Zeleninové těstoviny
Potřebujete:
2 rajčata
Kousek brokolice
Stroužek česneku
Kousek tvrdého sýra se sníženým obsahem soli
Petrželku
Porci těstovin
Postup:
Rajčata omyjte, povařte pět minut ve vodě a propasírujte skrze sítko, aby v kaši nezůstaly slupky a semínka. Do kaše přidejte nakrájenou brokolici a celý stroužek česneku. Vařte do změknutí. Česnek vyjměte. Mezitím zvlášť uvařte těstoviny. Omáčku rozmixujte, těstoviny rozmělněte na malé kousky dle zvyku dítěte. Pokrm posypte krájenou petrželkou a tvrdým sýrem.
Cuketa s hovězím masem
Potřebujete:
2 brambory
Kousek cukety
1 mrkev
50 gramů vařeného libového hovězího masa
Čajovou lžičku oleje
Snítku petrželky
Postup:
Mrkev, cuketu a brambory oloupejte, omyjte a nakrájejte na kostičky. Vložte do hrnce, zalijte 400 ml vody a duste doměkka. Směs můžete rozmačkat vidličkou a přidat nadrobno pokrájené hovězí maso. Posypte petrželkou a podávejte. Pokrm mírně dosolte.
Dětská svíčková
Potřebujete:
50 gramů vařeného libového hovězího masa
1 karotku
1 petržel
Kousek celeru
Jogurt
Postup:
Zeleninu očistěte, nakrájejte na malé kousky a vařte doměkka. Rozmixujte spolu s vodou tak, aby vznikla hustší omáčka. Do omáčky vmíchejte maso a dle chuti jogurt. Podávat můžete s vařeným bramborem, těstovinami nebo rýží.
Zeleninová polévka
Potřebujete:
1 mrkev
2 jarní cibulky
50 gramů pórku
50 gramů špenátových listů
¼ hlávkového salátu
Čajovou lžičku oleje
Petrželovou nať
Stroužek česneku
Pažitku
Tymián
Žloutek
Špetku soli
Postup:
Mrkev oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky. Cibulku a pórek očistěte a nakrájejte na malé kousky. Spolu s mrkví krátce osmahněte na lžičce oleje a podlijte vodou. Přidejte tymián, sůl a 10 minut vařte. Omyjte listy špenátu a spařte je vařící vodou. Hlávkový salát operte a natrhejte jej na menší kousky. Před odstavením polévky do ní přidejte špenát, nasekaný salát, rozšlehaný žloutek, petrželovou nať. Dle chuti mírně dosolte.
Vločková polévka
Potřebujete:
Hrst ovesných vloček
1 mrkev
Kousek celeru
1 brambor
Petržel
Půl lžičky olivového oleje nebo másla
Postup:
Vločky osmažte nasucho na pánvi. Zeleninu očistěte a nastrouhejte ji na hrubém struhadle. Brambory oloupejte a nakrájejte je na malé kostičky. Zeleninu orestujte na oleji nebo másle. Vločky zalijte vodou, přidejte brambory a orestovanou zeleninu. Vařte do změknutí. Mírně dosolte a přijdete nasekanou petrželku.
Domácí smetánek (Pribináček)
Potřebujete:
1 tvaroh
50 ml šlehačky
1 lžíci moučkového cukru
Postup:
Šlehačku ušlehejte, přidejte cukr a prošlehejte. Smíchejte s tvarohem. Pokrm dávejte dítěti pouze výjimečně. Nehodí se pro pravidelnou svačinu nebo večeři, ale je spíše za odměnu nebo jako dobrůtka. Pozn.: Klasický smetánek se připravuje v poměru 1:1 (tvaroh a smetana).
Sladkosti
Dítě by stále nemělo pojídat sladkosti v podobě čokoládových tyčinek a oplatek. Jako pamlsek může dostat dětské sušenky, piškoty s ovocem, ovocné pyré nebo kousek domácího koláče. Nepoužívejte k pečení ani vaření mák, ořechy, kakao, margarín.
Pokračujte i nadále v kojení. Pokud nekojíte, mělo by batole konzumovat batolecí mléko (označuje se číslicí 3, případně je na něm uvedeno, že je vhodné od 12. ukončeného měsíce). Mléka vypije alespoň půl litru denně. Za mléčný pamlsek může dostat jednou týdně domácí smetánek.
Cestování a jídlo
Vydáte-li se na dovolenou do penzionu nebo hotelu, kde nemáte možnost vařit dětská jídla, nabízí se dvě možnosti. První je koupit jídlo hotové ve skleničkách a dítěti jej ohřát. Druhou možností je vybrat pokrm z jídelního lístku v hotelu, který budete jíst také, rozmačkat jej a batole nakrmit. Vhodné jsou brambory se zeleninou a masem, těstoviny se zeleninovou omáčkou, hovězí na zelenině s rýží. Zcela nevhodné pokrmy tvoří smažené hranolky, řízek, sladké knedlíky, svíčková omáčka s knedlíkem. Pozor dejte při výběru tzv. dětských jídel. Velké procento pokrmů, které restaurace nabízejí jako dětská jídla, se pro děti nehodí. Příkladem mohou být obligátní špagety s kečupem nebo smažený sýr.
Vánoční cukroví
Ač pro malé děti není konzumace sladkostí vhodná, na Vánoce můžete dát ochutnat kousek cukroví i batoleti. Cukroví je sladké, mastné a obsahuje řadu alergenů v podobě ořechů nebo kakaa. Vyberte takové, které dítě jíst může s ohledem na svůj věk. Nejpříhodnější je linecké cukroví, které neobsahuje ořechy, kokos, kakao, skořici. Při potírání marmeládou vynechte při přípravě rum a cukroví natřete pouze lehounce, aby nebylo příliš sladké.
Za nevhodné cukroví pro malé děti můžeme označit vosí hnízda, košíčky, ořechy, vanilkové rohlíčky, Rafaela, cukroví máčené v čokoládě, veškeré cukroví, které obsahuje kakao a ořechy.