PŘÍKRMY ZE SKLENIČKY NEBO DOMÁCÍ?
Je vhodnější podávat dítěti příkrmy ze skleničky nebo je vařit doma? Každý způsob přípravy jídla má své výhody a nevýhody. Pojďme se na ně podívat.
Příprava jídla doma
Půlročnímu kojenci dávejte vždy čerstvé jídlo, které ten den uvaříte. Staršímu dítěti můžete jídlo zamrazit. Tento způsob využívají maminky, které nemají na vaření příliš času. Nejlepší je podávat čerstvý pokrm. Ovoce připravte vždy bezprostředně před jídlem a nikdy jej nezmrazujte. Dejte pozor na to, abyste neudržovala jídlo dlouho teplé, jelikož se v něm množí bakterie. Dodržujte při přípravě jídel energetickou hodnotu pokrmu. Jídlo nesmí být chudé na vitamíny, a zároveň by nemělo být příliš tučné. Tuk se hodí pro vstřebávání vitamínů A, D, E, K.
Jak na první domácí příkrmy?
Kupované příkrmy
Příkrmy ze skleničky představují výhodu v tom, že suroviny, ze kterých se pokrm vyrábí, splňují ty nejpřísnější kontroly a limity předepsané pro děti do jednoho roku věku. Vybírat můžete skleničky také z řady BIO. Příkrmy představují vhodnou volbu pro maminky, které nemají dostatek času pro přípravu domácího jídla, nebo nemohou koupit kvalitní potraviny vhodné pro kojence. BIO potraviny, zelenina v obchodech nebo zelenina ze zahrádky nemusí vždy splňovat přísné limity dusíkatých látek, mohou obsahovat rezidua pesticidů a plísní.
Srovnání domácích a kupovaných příkrmů
Parametr | Příkrmy ze skleničky | Příprava doma |
Cena | Dražší | Levné (Záleží na ceně vstupních surovin.) |
Kvalita a nezávadnost | Vysoce kvalitní a nezávadné pro kojence, splňují přísné testy a limity pro děti do jednoho roku. | Záleží na použitých surovinách a formě přípravy. Pokud pokrm zamrazíte, nebude tak kvalitní jako čerstvě připravený. |
Chuť | Výborná. Neobsahuje sůl. | Výborná. Domácí pokrmy chutnají vždy a jedničku. |
Rychlost | Rychlé. Pouze ohřejte. | Pracné. Trvá déle. |
Pestrost | Na výběr ze široké palety chutí. | Velmi pestré. Záleží na vstupních surovinách. |
Výživové hodnoty | Odpovídají potřebám dítěte. | Musíte jich docílit dle přidaných surovin. Pokrm nesmí být příliš tučný, ale musí obsahovat tuk, stejně jako vitamíny. |
Potřebné vybavení k přípravě | Ohřívejte ve vodní lázni (hrnec a voda). | Hrnec, tlakový hrnec, cedník, mixér, tyčový mixér. |