Domů » Miminko a batole » Vše o příkrmech

VŠE O PŘÍKRMECH

Příkrmy zavádějte až od ukončeného čtvrtého měsíce, nikdy ne dříve. Pokud miminko při kojení prospívá, začněte s příkrmy v šestém měsíci. Pojďme se podívat na to, jaké příkrmy jsou pro děti vhodné, na jejich složení a konzistenci.

První příkrm

Prvním příkrmem může být rýžová kaše připravená z mateřského mléka, je-li miminko kojeno, nebo z mléka umělého, pije-li formule. Pokud dítě kaši dobře snáší, umí ji sníst a nedusí se, je čas na první zeleninový příkrm (můžete začít ihned se zeleninou a rýžovou kaši zařadit později). Nejčastěji se podává jako první lžička mrkev. Mrkvičku připravíte doma tak, že ji oloupete, uvaříte ve vodě a rozmixujete. Nechce se vám vařit? Zakupte připravenou mrkev ve skleničce. Sklenička nese označení „První lžička“ a prodává se v balení velkém 125 až 150 gramů. Více mrkve není potřeba. Porce bude stačit na dva dny.

První den dejte kojenci maximálně tři lžičky mrkve. Pokud bude chtít více, patříte mezi šťastné rodiče, kteří nebudou mít se zaváděním příkrmů problémy. Děti často odmítají zeleninu, jelikož není v porovnání s mateřským mlékem sladká.

Zavádění zeleninových příkrmů

Příkrm zavádějte postupně. Dodržujte zásadu, že po tři dny budete podávat pouze jeden druh zeleniny. Postup je vhodný z hlediska sledování alergické reakce organismu dítěte (zeleninové příkrmy dobře tolerují). První tři dny dávejte mrkev, tu mají nejraději. Pokud ji dítě odmítá, opakujte pokusy pomalu a trpělivě. Jestliže po tři dny odmítne vždy druhou lžičku mrkve, zkuste do ní přidat nepatrné množství mateřského mléka. Za tři dny po konzumaci mrkve přejděte na další druh zeleniny. Ten podávejte opět tři dny. Nejčastěji se zkouší brambory, brokolice, dýně, špenát, květák. Reaguje-li dítě na všechny druhy zeleniny dobře, přejděte k vícesložkovým příkrmům.

Zavádění ovocných příkrmů

Ovocné příkrmy mohou představovat paradoxně větší problém, než příkrmy zeleninové. Je to proto, že ovoce bývá do značné míry kyselé, a dětem nemusí chutnat. Záleží na tom, s jakým příkrmem začnete.

Ovocný příkrm zavádějte až po zeleninovém. Sladká jablka a medové hrušky mohou dítěti zachutnat a zeleninu bude odmítat. Vždy záleží na tom, jaké ovoce použijete a kolik obsahuje cukru. Ovocný příkrm podávejte postupně a opatrně. Zkuste dát dítěti tři lžičky ovoce dopoledne nebo k odpolední svačince (v poledne dostane zeleninový příkrm). Nikdy nezavádějte nový druh ovoce a současně nový druh zeleniny.

Jako první ovoce se hodí sladká jablka, hrušky nebo banány. Ovoce podávejte na stejném principu jako zeleninu. Vždy jej po tři dny testujte. Přesnídávky můžete připravovat doma, nebo zakoupit hotové ve skleničce. Při nákupu skleniček se podívejte na složení. Ne vždy jsou všechny výživy pro děti vhodné, i když to výrobce na obale uvádí. Přesnídávky obsahují řadu přidaných škrobů a cukrů. V obchodech najdete vysoce kvalitní ovocné příkrmy, stejně jako nekvalitní a pro kojence krajně nevhodné.

Konzistence příkrmů

Vaříte-li příkrmy doma, upravte suroviny do takové podoby, aby je dítě mohlo sníst. Se skleničkami se nemusíte starat o to, zda má pokrm vhodnou konzistenci, protože je plně připraven a skleničku stačí ohřát.

Vhodná konzistence příkrmů dle věku dítěte

Ukončený měsíc Konzistence
4. – 6. Kaše – pokrm rozmixujte.
7. – 8. Kaše s malinkými kousky – pokrm rozmixujte a do něj přidejte malé rozmačkané kousky zeleniny. Převažuje kašovitá konzistence.
9. – 10. Kaše s většími kousky – jídlo rozmixujte a přidejte více rozmačkané zeleniny.
11. Zkuste pokrm rozmačkat, maso rozmixovat.
od 12. měsíce Pokrm rozmačkejte a maso nakrájejte na drobné kousky.

Konzistence pokrmů je pouze orientační. Některé děti zvládnou jíst rozmačkané jídlo v 11. měsících, jiné to neumí v 18. měsících. Záleží na počtu zubů, schopnosti jídlo kousat a  polykat.

Pramen: Behinová M., Ašenbrenerová I., Kaiserová K., Nová velká kniha o mateřství, Mladá fronta, a.s., 2012, s. 320, ISBN: 978-80-204-2816-5; Doporučení pracovní skupiny dětské gastroenterologie a výživy ČPS pro výživu kojenců a batolat, Česko-slovenská pediatrie, 2014, ISSN 1805-4501; Danielová, M., Zavádění příkrmů