Domů » Těhotenství » Co jíst v těhotenství

CO JÍST V TĚHOTENSTVÍ

Na začátku gravidity vás mohou postihnout nevolnosti, nadýmání, nauzea, kovová pachuť v ústech, zvracení. Ve druhém trimestru potíže odezní a budete se cítit lépe. Zde nastává vhodný okamžik k zamyšlení se nad jídelníčkem. Víte, jak se stravovat v těhotenství?

Zásady těhotenské výživy

Základ tvoří zdravá strava. Držení diety není nutné, výjimku tvoří pouze ženy s těhotenskou cukrovkou. To, co v těhotenství konzumujete, má vliv na vývoj plodu.

  • Nepřejídejte se – neplatí, že musíte jíst za dva. Ideální energetický příjem by se měl pohybovat od 1 800 do 2 500 kcal za den. V prvním trimestru nemusíte rapidně zvyšovat kalorický příjem (stačí o 125 kcal více). Od čtvrtého měsíce konzumujte o 300 kalorií více.
  • Jezte malé porce – dopřejte si méně jídla, ale častěji. Jezte každé dvě hodiny.
  • Pijte dostatečné množství tekutin – nejlepší jsou neslazené nápoje, neperlivá voda. Pitný režim dodržujte poctivě v létě. Za nevhodné se považují limonády, energetické nápoje, nadměrné množství kávy. Vysoká konzumace ovocných čajů může způsobit překyselení žaludku a pálení žáhy.
  • Pestrá a vyvážená strava by měla být samozřejmostí – konzumujte dostatek mléčných produktů, mléka, ovoce, zeleniny, obilnin, rýže, těstovin, pečiva, masa (rybí, drůbeží) a vajec. Omezte tuky, cukry a sůl.
  • Nejezte syrové maso, syrová vejce (zdroj toxoplazmózy a listeriózy).
  • Dbejte na zásady správné hygieny a vždy ovoce a zeleninu dobře omyjte.

Strava v těhotenství podle Andrey Růžičkové – co se jí osvědčilo?

Jaký je optimální váhový přírůstek?

Záleží na počáteční váze před těhotenstvím, na množství zadržené vody v těle, velikosti plodu. Váhový přírůstek je individuální. Obecně lze rozdělit ženy do tří kategorií.

Hmotnostní kategorie žen

Váha před otěhotněním BMI před otěhotněním Váhový přírůstek v těhotenství
Podváha Pod 20 kg/m2 12-18 kg
Normální váha 20 – 24,9 kg/m2 12 kg
Nadváha 25 kg/m2 7-12 kg

Štundlová D., Stravování v těhotenství, Státní zdravotní ústav, Ministerstvo zdravotnictví ČR, Praha, 2006

Tip: Podívejte se na doporučenou denní dávku vitamínů, které byste měla v těhotenství užívat.

Přehled minerálních látek, vitamínů

Látka Zdroj Poznámka
Jod Sůl, mořské ryby
Kyselina listová Ořechy, zelenina vařená v páře Užívejte kyselinu listovou jako vitamínový doplněk stravy v tabletách.
Vápník Mléčné produkty, mléko, sýry Nemůžete-li konzumovat v dostatečné míře mléčné výrobky (alergie, nevolnost, nechuť), nahraďte příjem vápníku tabletami.
Železo Vaječný žloutek, jelito, libové maso Nedostatek železa způsobuje intenzivní a neutuchající únavu.
Vitamin D Mořské ryby, žloutek, máslo Při nedostatku vitaminu D hrozí plodu deformace a ženě měknutí kostí.
Vitaminy skupiny B Vejce, mléko, cereálie, ryby Klíčové v prvním trimestru.
Vitamín C Brusinky, borůvky, citrusy Pomáhá vstřebat železo.
Vitamín E Avokádo, ořechy, rostlinné oleje Antioxidant
Pramen: Behinová M., Ašenbrenerová I., Kaiserová K., Nová velká kniha o mateřství, Mladá fronta, a.s., 2012, s. 320, ISBN: 978-80-204-2816-5

Vegetariánství v těhotenství

Vegetariánky, makrobiotičky a veganky by měly užívat vitamínové doplňky stravy, aby jejich tělo mělo dostatek minerálních látek a plod se mohl správně vyvíjet. Striktní vegetariánství vede k postižení plodu. Empirické studie dokázaly, že chlapci, jejichž matky byly v těhotenství vegetariánkami, mají až pětkrát vyšší riziko rozštěpu močové trubice.

Pramen: Behinová M., Ašenbrenerová I., Kaiserová K., Nová velká kniha o mateřství, Mladá fronta, a.s., 2012, s. 320, ISBN: 978-80-204-2816-5; Štundlová D., Stravování v těhotenství, Státní zdravotní ústav, Ministerstvo zdravotnictví ČR, Praha, 2006