CO JÍST V TĚHOTENSTVÍ
Na začátku gravidity vás mohou postihnout nevolnosti, nadýmání, nauzea, kovová pachuť v ústech, zvracení. Ve druhém trimestru potíže odezní a budete se cítit lépe. Zde nastává vhodný okamžik k zamyšlení se nad jídelníčkem. Víte, jak se stravovat v těhotenství?
Zásady těhotenské výživy
Základ tvoří zdravá strava. Držení diety není nutné, výjimku tvoří pouze ženy s těhotenskou cukrovkou. To, co v těhotenství konzumujete, má vliv na vývoj plodu.
- Nepřejídejte se – neplatí, že musíte jíst za dva. Ideální energetický příjem by se měl pohybovat od 1 800 do 2 500 kcal za den. V prvním trimestru nemusíte rapidně zvyšovat kalorický příjem (stačí o 125 kcal více). Od čtvrtého měsíce konzumujte o 300 kalorií více.
- Jezte malé porce – dopřejte si méně jídla, ale častěji. Jezte každé dvě hodiny.
- Pijte dostatečné množství tekutin – nejlepší jsou neslazené nápoje, neperlivá voda. Pitný režim dodržujte poctivě v létě. Za nevhodné se považují limonády, energetické nápoje, nadměrné množství kávy. Vysoká konzumace ovocných čajů může způsobit překyselení žaludku a pálení žáhy.
- Pestrá a vyvážená strava by měla být samozřejmostí – konzumujte dostatek mléčných produktů, mléka, ovoce, zeleniny, obilnin, rýže, těstovin, pečiva, masa (rybí, drůbeží) a vajec. Omezte tuky, cukry a sůl.
- Nejezte syrové maso, syrová vejce (zdroj toxoplazmózy a listeriózy).
- Dbejte na zásady správné hygieny a vždy ovoce a zeleninu dobře omyjte.
Strava v těhotenství podle Andrey Růžičkové – co se jí osvědčilo?
Jaký je optimální váhový přírůstek?
Záleží na počáteční váze před těhotenstvím, na množství zadržené vody v těle, velikosti plodu. Váhový přírůstek je individuální. Obecně lze rozdělit ženy do tří kategorií.
Hmotnostní kategorie žen
Váha před otěhotněním | BMI před otěhotněním | Váhový přírůstek v těhotenství |
Podváha | Pod 20 kg/m2 | 12-18 kg |
Normální váha | 20 – 24,9 kg/m2 | 12 kg |
Nadváha | 25 kg/m2 | 7-12 kg |
Štundlová D., Stravování v těhotenství, Státní zdravotní ústav, Ministerstvo zdravotnictví ČR, Praha, 2006
Tip: Podívejte se na doporučenou denní dávku vitamínů, které byste měla v těhotenství užívat.
Přehled minerálních látek, vitamínů
Látka | Zdroj | Poznámka |
Jod | Sůl, mořské ryby | |
Kyselina listová | Ořechy, zelenina vařená v páře | Užívejte kyselinu listovou jako vitamínový doplněk stravy v tabletách. |
Vápník | Mléčné produkty, mléko, sýry | Nemůžete-li konzumovat v dostatečné míře mléčné výrobky (alergie, nevolnost, nechuť), nahraďte příjem vápníku tabletami. |
Železo | Vaječný žloutek, jelito, libové maso | Nedostatek železa způsobuje intenzivní a neutuchající únavu. |
Vitamin D | Mořské ryby, žloutek, máslo | Při nedostatku vitaminu D hrozí plodu deformace a ženě měknutí kostí. |
Vitaminy skupiny B | Vejce, mléko, cereálie, ryby | Klíčové v prvním trimestru. |
Vitamín C | Brusinky, borůvky, citrusy | Pomáhá vstřebat železo. |
Vitamín E | Avokádo, ořechy, rostlinné oleje | Antioxidant |
Pramen: Behinová M., Ašenbrenerová I., Kaiserová K., Nová velká kniha o mateřství, Mladá fronta, a.s., 2012, s. 320, ISBN: 978-80-204-2816-5
Vegetariánství v těhotenství
Vegetariánky, makrobiotičky a veganky by měly užívat vitamínové doplňky stravy, aby jejich tělo mělo dostatek minerálních látek a plod se mohl správně vyvíjet. Striktní vegetariánství vede k postižení plodu. Empirické studie dokázaly, že chlapci, jejichž matky byly v těhotenství vegetariánkami, mají až pětkrát vyšší riziko rozštěpu močové trubice.