Domů » Miminko a batole » Čaje, bylinky a léky pro děti

ČAJE, BYLINKY A LÉKY PRO DĚTI

V kojeneckém a batolecím věku buďte nadmíru obezřetní v tom, jaké čaje a bylinky budete dítěti připravovat. Léky nikdy nedávejte bez porady s lékařem. Jaké čaje může kojenec běžně pít a co srazí horečku?

Bylinky a čaje

Čaj mohou pít novorozenci od 1. ukončeného týdne. Pro takto malé děti vyberte speciální fenyklový čaj, na jehož obale je uvedeno, že jej mohou konzumovat kojenci od 1. ukončeného týdne. S přibývajícími měsíci můžete přidávat další druhy čajů, například heřmánkový, ovocný nebo bylinný čaj na dobrou noc. Čaje kupujte vždy pro příslušný věk. Nikdy nepodávejte dítěti čaj pro dospělého. Potraviny pro děti splňují přísné kontroly a limity na obsažené škodlivé látky.

Bylinky používejte výhradně k dochucování pokrmů při vaření. Pro děti se hodí bazalka, dobromysl, tymián, petrželka, majoránka a po prvním roce života také kopr.

Léky

Před podáním jakéhokoli léku se poraďte s lékařem nebo lékárníkem. Proč? Tělo novorozence tvoří ze 70 % voda, tělo dospělého je tvořeno vodou z 55 %. Léky se rozpouští v tucích nebo ve vodě. Je-li tělo dítěte tvořeno z velké části vodou, znamená to, že jsou některé léky v těle dítěte koncentrovány více než v těle dospělého. Při podávání nestačí upravit pouze dávkování. Musíte myslet na řadu dalších věcí, mezi ně patří nezralost orgánů (ledviny, plíce, játra).

Dítěti nikdy nepodávejte aspirin. Hrozí onemocnění zvané Reyův syndrom. Aspirin vyvolá po prodělaném virovém onemocnění zvracení, průjem a postihuje vnitřní orgány.

Je vhodnější sirup nebo čípek?

Záleží na dítěti. Některé děti sirup snadno spolknou, jiné jej vyzvrací, a musí užívat léky formou čípku. Tabletky sní okolo třetího roku věku.

Pramen: Behinová M., Ašenbrenerová I., Kaiserová K., Nová velká kniha o mateřství, Mladá fronta, a.s., 2012, s. 320, ISBN: 978-80-204-2816-5; Podávání léků dětem, Informační listy Státního ústavu pro kontrolu léčiv určené široké laické veřejnosti, 1/2013