Domů » Těhotenství » 16. týden těhotenství

16. TÝDEN TĚHOTENSTVÍ

Končíte čtvrtý lunární měsíc. Je neuvěřitelné, jak čas rychle utíká, a z plodu se pomalu stává malinký človíček. Riziko potratu je v tomto období nízké, ale přesto nějaké existuje. Při jakýchkoli obtížích vyhledejte lékaře.

Jak se vyvíjí vaše miminko

Skrze průhlednou kůži jsou vidět cévy. Podkožní tuk není prozatím vytvořen. Močové ústrojí je plně funkční. Miminko polyká plodovou vodu a vylučuje do ní. Cucá si paleček a umí spojit ruce k sobě. Toto ale nedělá vědomě. Mimické svaly v obličeji jsou zformovány a při detailním pohledu by bylo vidět, jak plod dělá nekontrolovatelné grimasy. Centrální nervová soustava není ještě plně vyvinuta, a proto pohyby a grimasy vznikají náhodně. Na jazyku se zakládají chuťové pohárky. Plod se v děloze aktivně pohybuje a umí tahat za pupeční šňůru.

CRL: 11,5 cm

Váha plodu: 160 g

Vaše tělo v 16. týdnu těhotenství

Přibývá podkožní tuk a bříško se pomalu zvětšuje. Na kůži můžete pozorovat vzniklé pajizévky (strie). Některé ženy se jim po celou graviditu vyhnou díky pravidelné péči o pleť. Nevidíte zatím velké změny na vašem těle? Nebojte, dostaví se záhy. Růst bříška je individuální a objeví se kolem 20. týdne, někdy až 23. týdne. Vaše okolí jej bude vnímat až okolo šestého lunárního měsíce.

Co očekávat

  • Strie se objevují na prsou, břiše, stehnech, bedrech. Pravidelným používáním tělového mléka nebo olejů jejich vznik omezíte.

Vyšetření a návštěva lékaře

V minulosti se v tomto období vykonával triple test, který odhaloval vývojové odchylky plodu se zaměřením na chromozomální aberace a rozštěpové vady. V současné době se triple test neprovádí z důvodu velmi vysoké nepřesnosti. Nahradil jej prvotrimestrální screening.

Toto období je pro vás z hlediska lékařských kontrol to nejklidnější. Žádné velké vyšetření vás v nejbližších týdnech nečeká. Navštěvujte pravidelně gynekologickou ambulanci ve frekvenci, kterou určí lékař. Gynekolog vyšetřuje tlak, hmotnost, moč, děložní čípek a provádí ultrazvuk skrze břišní stěnu.

Vitamíny a živiny

Vitamín C, kyselina askorbová, se řadí mezi hydrofilní vitamíny. Jeho příjem je v období gravidity důležitý, protože odbourává cholesterol a podílí se  na imunitních reakcích organismu. Umí zabránit nežádoucím proměnám cizorodých látek, regeneruje vitamín E a podporuje vstřebávání železa. Doporučená denní dávka vitamínu C je v období těhotenství 110 mg, v období kojení to je až 120 mg. Nadměrná konzumace má za následek únavu, nechutenství a větší náchylnost k infekčním chorobám.

Za jak dlouho …

Název Počet dní, týdnů
Jak se zaznamenává 15+0 – 15+6 tt
Od začátku těhotenství uplynulo 15 ukončených týdnů (probíhá 16. týden)
Od oplodnění uplynulo 13 ukončených týdnů (probíhá 14. týden)
Ukončené dny těhotenství 105 – 111
Počet dní do porodu 175 – 169
AdobeStock_86451764

VÍTE, ŽE …

  • Plodová voda chrání miminko v děloze před nárazy, umí udržet stálou teplotu a izoluje pohyby tak, že je žena v tomto stádiu těhotenství ještě necítí.
  • Na kvalitním ultrazvuku při vhodném natočení lékař pozná, zda se vám narodí chlapeček nebo holčička. Jestliže pohlaví stále ještě není vidět, dozvíte se jej v nejbližších týdnech.
Pramen: Těhotenství týden po týdnu, Moje rodina a já, speciál, 2016; Tajemství šťastného manželství, 2. díl, Nový život; Skutilová, V., Jak na strach a úzkost v těhotenství, Grada, 2016; Krofta, L., Ultrazvukové vyšetření v I. trimestru gravidity; Prenatální péče, fyziologická gravidita, Poliklinika I. P. Pavlova, Praha, 2017