Domů » Porod » Přirozený porod po císařském řezu – výhody a rizika

PŘIROZENÝ POROD PO CÍSAŘSKÉM ŘEZU

Proběhl váš první porod císařským řezem a s druhým miminkem byste chtěla porod vaginální? Společně s laktační poradkyní a dulou Simonou Lazzari vám představíme všechny výhody i rizika.

Možná jste se už setkala s názorem, že pokud rodíte jednou císařským řezem, vaginální porod už ani u druhého miminka nezažijete. Dříve bylo běžné takto postupovat. Výzkumy však potvrzují, že i po císařském řezu je vaginální porod, za přesně daných opatření a sledování, bezpečný. Ve zdravotnictví se termín „vaginální porod po císařském řezu“ označuje jako VBAC (vaginal-birth-after-caesarean).

Výhody vaginálního porodu 

„Pro ženské tělo je porod přirozený právě vaginální cestou, bez nutnosti dlouhé rekonvalescence a bez rizika možných operačních a pooperačních potíží. Pro dítě je též ideálně vaginální cesta na svět, tím správným způsobem,“ uvádí Simona.

Císařský řez je velká břišní operace jako každá jiná a přináší s sebou i delší hospitalizaci a také složitější poporodní hojení.

„Pro dítě je vaginální porod přirozeným vstupem do života. Během porodu na dítě působí porodní stahy děložní, které napomáhají postupnému uvolňování dýchacích cest, které jsou vyplněny plodovou vodou, dítě se bezprostředně po porodu snadněji rozdýchá. Kontrakce působí dítěti jistý stres, který je však v tomto případě jakousi bází a přípravou do zvládání stresu v dospělém věku. Během postupu vagínou a následně na povrchu těla matky, se dítě setkává s přátelskými mikroby a bakteriemi, které jsou nepostradatelnou složkou a osobní výbavou jeho budoucí mikroflóry, jež se bude podílet na jeho imunologické ochraně. Během nitroděložního života matka dítěti předala imunoglobuliny, které dítěti pomohou překonat období, než si samo ochranu vytvoří.

Díky přirozenému porodu je také přirozenější vzestup hormonálních hladin, napomáhajících k zevní adaptaci dítěte, rozvoji laktaci maminky a následnému nekomplikovanému rozjezdu obou.

Zapomenout nesmíme také na bonding, který lze po císařském řezu zprostředkovat s obtížemi, i když i zde se situace mění k lepšímu,“ dodává Simona Lazzari.

Rizika

Rizikem může být nadměrně přetížená a napjatá stěna děložní v oblasti bývalého řezu a ani hrozbu ruptury (prasknutí) s nebezpečím krvácení z dělohy nelze podcenit.

Tyto situace však bývají velmi vzácné, mohou se vyskytnout častěji u žen, které porodily císařským řezem před méně než dvěma lety. Gynekolog, či porodník pečlivě během těhotenství a pak i rozvinutého porodu sleduje stav ženy a má-li jakékoli podezření, okamžitě jedná.

Jak se připravit?

To, zda žena může rodit přirozeně, závisí na mnoha faktorech. V první řadě musela vymizet příčina, která vedla k prvnímu císařskému řezu. Posuzuje se tloušťka jizvy a její tvar. Velikost, hmotnost a poloha miminka, zdravotní kondice maminky. Postup porodu je ke zvážení jistě i pokud žena otěhotněla velmi brzy po prvním porodu.

Pokud jste prodělala první porod císařským řezem a nyní byste chtěla rodit vaginálně, vyplatí se vaše přání probrat s vaším gynekologem a zeptat se, zda tento postup podporuje. Po vyloučení všech rizik a  pochybností zvolte porodnici, kde podporují názor vašeho gynekologa a váš.

Je možná přizvat ke svému porodu lékaře, ke kterému máte důvěru a dobré reference.

Během přirozeného porodu se bude kontrolovat napětí jizvy a kondice dělohy, nebude se medikovat Oxytocin, který způsobuje kontrakce, 2 doba porodní může být delší a pozvolnější. 

Jak je to v praxi? 

Jaké jsou vaše zkušenosti s vaginálním porodem po císařském řezu? Dá se říci, jaké je procento úspěšnosti?

Z mé zkušenosti vyplývá, že všechny maminky, které mne požádaly o asistenci po porodu císařským řezem porodily přirozeně, v klidu a bezpečně, tloušťka jizvy se sledovala ultrazvukem, u porodu byl přítomen zkušený starší lékař, na porod se nechvátalo, nepoužívaly se žádné léky, nepomáhalo se miminku na svět přitlačováním na břicho, což se stává velmi výjimečně. Takže v mém případě 100% úspěšnost :o),“ raduje se Simona. 

Jsou i maminky, které si přejí rodit výhradně císařským řezem? Proč?

„Jistě a je jich stále více, protože se ukazuje, že není tak velký problém se na postupu porodu dohodnout. Maminky, které o to žádají a nemají zdravotní indikaci, jsou většinou maminky nepřipravené a tím neinformované o výhodách přirozeného porodu a rizicích zbytečného císařského řezu, ženy psychicky labilnější, nebo zkrátka těhotné, které nepřekonaly strach z přirozeného porodu. Dnes do této skupiny patří také některé velmi zaměstnané a vytížené ženy, které si tímto způsobem plánují a organizují svůj pracovní život a podnikatelské povinnosti.“ 

Článek vznikl ve spolupráci s laktační poradkyní, porodní asistentkou, dětskou sestrou a dulou Simonou Lazzari.

Simona se dále věnuje předporodním kurzům, lekcím plavání s miminky a cvičení pro děti v předškolním věku.

Jak sama říká – „Má práce je můj koníček, stálá motivace a zároveň obrovská satisfakce. Mám to životní štěstí, že se mi podařilo skloubit to co mám ráda s tím co je důležité, velmi potřebné a žádané.“

DULA PODOLÍ

Leave Your Reply