Domů » Miminko a batole » Jaká voda je pro kojence vhodnější – balená nebo kohoutková?

JE VHODNĚJŠÍ KOJENECKÁ BALENÁ NEBO KOHOUTKOVÁ VODA?

Voda tvoří až 80 % těla malého kojence a je nezbytná pro správné fungování těla a důležitou látkovou přeměnu. Často se maminky ptají, zda musí na přípravu mléka dětem kupovat vodu kojeneckou nebo postačí kohoutkovou vodu převařovat.

Co se týče složení, nedají se tyto dva druhy vod vůbec srovnávat. Převařením kojenecké vody se sice zbavíme některých bakterií, ale nezměníme tím vůbec složení vody.

Proč nestačí kohoutkovou vodu převařit? 

Důvodem, proč si pokládáme otázku zda voda z kouhoutku či balená je tedy rozdílné složení obou druhů vod. Důležitou a nejsledovanější hodnotou ve vodě je pak pro nás hladina dusičnanů, kterou voda obsahuje. Proč je pro nás tak důležitá?
Obsah dusičnanů ve vodě i stravě dítěte je podstatné, protože nadměrné množství dusičnanů vyvolává u kojenců onemocnění, které se nazývá methemoglobinemie.

Methemoglobinemie kojenců 

Methemoglobin je typ hemoglobinu, který není schopen v červených krvinkách vázat kyslík a snižuje tak jeho obsah v organizmu. Nedostatkem kyslíku v těle dítěte tak dochází k promodrávání koncových částí těla a případnému dušení.

Toto onemocnění je však možné u kojence do věku 6 měsíců. Jen do této doby totiž mají v těle přítomné bakterie, které přemění dusičnany z jídla a tekutin na nebezpečné dusitany. Ty jsou pak na vině, že se hemoglobin (schopný vázat kyslík) přemění na škodlivý methemoglobin (neschopný vázat důležitý kyslík).

Výše uvedeného vyplývá, že obavy jsou oprávněné pouze v době do 6.měsícem věku.

Nejvyšším rizikem vzniku methemoglobinemie jsou ohroženi děti do 3 měsíců, které ještě nedokrmujeme. V této době je nutné hlídat hlavně přísun vody (u dětí přikrmovaných kojeneckou výživou) a připravovat mléko vždy z vody kojenecké, kde je hladina dusičnanů přísně hlídaná.

První pomoc v případě promodrávání

Kdyby nastala situace, že dítě začne po jídle promodrávat (hlavně okolí pusinky, okolo očí), je nutné ihned vyhledat lékaře. Stanový se z krve hladina methemoglobinu a situaci se podaří vyřešit. Je však nutné jednat a včas dítě k lékaři dopravit.

Při nákupu vod sledujte na etiketě datum trvanlivosti. Čím starší balená voda je (tj. čím kratší je doba do uplynutí minimální trvanlivosti), tím se zvyšuje riziko snížené kvality.

 

 

Autorkou článku je MUDr. Michala Knězková 

Mladá lékařka a především máma dvou holčiček, která pořádá kurzy první pomoci pro maminky, vede vlastní blog mklife.cz a miluje cestování a dobrodružství.

IMGP0113-Edit-2 (1)

Leave Your Reply