Domů » Miminko a batole » Kojení » Vše o mateřském mléku

VŠE O MATEŘSKÉM MLÉKU

Jistě jste se již dočetli, že mateřské mléko je svým složením unikátní a má blahodárný vliv na rozvoj imunitního systému miminka. Víte, z čeho se skládá a zda je jeho složení po celou dobu kojení stejné? Můžete ovlivnit jeho kvalitu? A jak se mléko tvoří?

Složení mateřského mléka

Mateřské mléko má oproti kravskému nebo ovčímu unikátní složení. Liší se v poměru tuků, cukrů, bílkovin a také minerálních látek, vitamínů, enzymů a stopových prvků. Mateřské mléko obsahuje 100 dalších složek, které kravské, kozí nebo ovčí mléka nemají. Doposud lékaři nevědí přesný význam těchto komponentů, avšak jisté je, že mají prospěšný vliv pro vývoj imunitního systému dítěte, trávicího traktu a zvyšují prospívání.

Složení mateřského mléka

Položka Mateřské mléko
Energie 280 kJ
Celková bílkovina 0,9 – 1,2 g
Kasein 0,4 – 0,6 g
Alfa-laktalbumin 200 – 300 mg
Beta-laktoglobin
Laktoferin 100 – 300 mg
Lysozym 5 – 25 mg
sIgA 50 – 100 mg
IgA 10 mg
IgG 1 mg
IgM 2 mg
Laktóza 6,8 g
Celkový tuk 3,5 g
Nasycené mastné kyseliny 47,1 %
Rozvětvené mastné kyseliny 15 %
Cholesterol 20 mg
Pramen: Šráčková, D., Kojení stále nenahraditelné I., Praktická gynekologie, 2005

Náhrada za mateřské mléko: Střípky z historie

V minulosti se ve střední Evropě volilo jako náhrada za kojení mléko kozí. Vhodnost kozího mléka vyzdvihoval již Hippokrates. U nás se používalo až do poloviny minulého století, kdy byla hojně rozšířena TBC krav, proto se kravské mléko jevilo jako krajně nevhodné. Kdežto koza se TBC nakazit nemůže. Od poloviny minulého století se definitivně zrušil institut nájemných kojných, ženy se vracely po porodu do zaměstnání, a začala vzrůstat poptávka po umělém mléku.

Kojení ustoupilo zcela do pozadí a i renomovaní lékaři na sklonku 60. let tvrdily, že pro dítě je umělé mléko vhodnější než mléko mateřské. Formuli prosazoval i Prof. MUDr. Josef Švejcar, DrSc., který se později jako jediný lékař (muž) československým ženám za tuto chybu veřejně omluvil, a do konce svého života preferoval výlučné kojení.

Složky mateřského mléka v porovnání s mlékem kravským

Bílkoviny

Mateřské mléko obsahuje v průměru 1,2 g/100 ml, kravské mléko 3,3 g/100 ml, bílkovin (úhrnem bílkoviny mléčné, imunoglobuliny a sérové bílkoviny). Vidíme, že kravské mléko svým složením převyšuje mateřské téměř trojnásobně.

Mateřské mléko se liší v množství a složení kaseinu. Látka přenáší kalcium, které je podstatné pro tvorbu kostí. Kojené děti potřebují menší množství vápníku, přesto pravděpodobnost, že onemocní křivicí, je velmi nízká.

Mateřské mléko obsahuje laktoferiny a spolu s laktózou vytváří vhodné prostředí pro růst Bacillus bifidus, stejně jako lysozymy, jichž obsahuje 3000krát více než kravské mléko. Miminko je chráněno lépe proti infekci.

Imunoglobulin kravského a mateřského mléka se výrazně odlišuje. Mateřské mléko obsahuje IgA, který vytváří na sliznici ochranný filtr zabraňující proniknutí toxinu bakterií E. coli, Proteus Klebsiely. Kravské mléko IgA postrádá a nahrazuje jej IgG, které takových vlastností pozbývá.

Doposud není známo, jaké jsou přesné funkční vlastnosti proteinů mateřského mléka. Jisté je, že jsou svým složením z hlediska kvantitativního i kvalitativního unikátní.

Cukry

V mateřském mléku je přítomna laktóza, která se dále štěpí na glukózu a galaktózu. Ta hraje klíčovou úlohu při tvorbě galaktolipidů, které jsou podstatné pro centrální nervovou soustavu, zlepšuje se vstřebávání vápníku a železa ze střev. Nepřímo pomáhá ke kolonizaci střev laktobacily.

Obsah cukru v kravském mléku dosahuje pouhé poloviny v porovnání s mlékem mateřským. V mateřském mléku naleznete 130 druhů oligosacharidů, 100 ml obsahuje 7 g cukru.

Tuky

Hladina tuků v mateřském mléku závisí na energetickém příjmu matky. Průměrně se udává 3,5 g / 100 ml. Mateřské mléko obsahuje 150 druhů různých mastných kyselin, 57 % nenasycených a 42 % nasycených. Pro život jsou nejpodstatnější kyselina linolová, linolenová, arachidonová. Tuky mateřského mléka tráví dítě v žaludku díky přítomnému enzymu lipáze. U kravského mléka tomu tak není, to lipázu neobsahuje. Mateřské mléko zahrnuje navíc cholesterol, který potřebuje rostoucí organismus pro výstavbu buněčných obalů. Zásluhu má na vývoj mozku, syntézu žlučových kyselin a hormonů.

Minerální látky, vitamíny a stopové prvky

Mateřské mléko je na minerální látky extrémně chudé, kravské jej obsahuje třikrát více. Absence minerálních látek má příznivý vliv na zátěž ledvin. Ledviny se zatěžují více při horečce nebo průjmech. Kojenec nemusí dostávat žádné vitamíny, vyjma vitamínu D, případně K. Ostatní potřebné vitamíny získá z mateřského mléka. To zahrnuje dostatečné množství stopových prvků v podobě sodíku, vápníku, mědi a fluoru. Matky, které trpěly nedostatkem železa v těhotenství, by měly užívat vyšší dávky železa v období kojení.

Tvorba mateřského mléka

V období kojení se mění mírně složení i tvorba mateřského mléka.

  1. Po porodu se tvoří kolostrum, které připomíná nažloutlou a hustou tekutinu. Obsahuje velké množství bílkovin, probiotickou vlákninu, oligosacharidy, tuky.
  2. Od třetího až pátého dne po porodu vzniká přechodné mateřské mléko. Tím budete miminko krmit přibližně 10 až 14 dní. Pomáhá adaptovat střeva novorozence na zralé mateřské mléko.
  3. Čtrnáct dní po porodu produkují mléčné žlázy zralé mateřské mléko, které má bílou barvu. Jeho množství se upravuje při kojení. Přibližně první dva měsíce se mléko tvoří tak, že se prsa nalijí, bolí, miminko mléko vypije, nebo jej odsajete odsávačkou. Po dvou až třech měsících se objem mléka uzpůsobí potřebám dítěte, prsa se nenalévají, ale mléko se tvoří při pití.

Přední a zadní mléko

Mléko v prsu se rozděluje na přední a zadní. Přední obsahuje více vody a je průhlednější, zadní mléko má plnou bílou barvu a je tučnější. Proto se doporučuje po plném nástupu laktace kojit dítě z jednoho prsu. Až vypije všechno mléko, kojte z druhého prsu.

Pramen: Šráčková, D., Kojení stále nenahraditelné I., Praktická gynekologie, 2005; 9(3); Jimramovský, F., Fuchs, M., Kojení a začátky s výživou, Průvodce výživou v prvním roce života, Nutriklub