Domů » Těhotenství » Lékařské okénko » Recepty pro těhotné

RECEPTY PRO TĚHOTNÉ

Rádi byste si v těhotenství na něčem pochutnali, ale nevíte, co upéct nebo uvařit? V těhotenství můžete jíst zdravě a zároveň si na jídle pochutnat. Podívejte se na naše recepty, které jsme připravili ve spolupráci s MUDr. Terezou Hubovou. Jídlo uvaříte za chvíli a ještě si na něm pochutnáte.

Kolikrát denně by měla těhotná žena jíst? Jak velké porce jídla?

Porce jídla v těhotenství by měly být přiměřené a neplatí, že těhotná jí za dva. Držet dietu kvůli štíhlé linii není vhodné a žena by měla jíst raději častěji a menší porce. Chuť k jídlu se bude v těhotenství měnit. V prvním trimestru mohou nastávající maminky zhubnout díky těhotenským nevolnostem a na jídlo nemají ani pomyšlení. Apetit dostanou až ve druhém trimestru, kdy těhotenské nevolnosti ustupují. Ve druhé polovině těhotenství se zvyšuje potřeba přijímat vyšší množství potravy a chuť na jídlo roste. Krátce před porodem bude tlačit rostoucí plod na žaludek a žena nemusí mít na jídlo ani pomyšlení. A kolikrát denně v těhotenství jíst? MUDr. Tereza Hubová na naši otázku odpovídá: „Jako normální člověk – ideálně 5x denně, vydatná snídaně, svačina, oběd, svačina, večeře, k večeru ubírat příjem sacharidů.“

Domácí sypané müsli z ovesných vloček

200 g ovesných vloček

200 g jahelných vloček

100 g dýňových semínek

100 g sušených banánů

150 g sušených meruněk

150 g sušených švestek

100 gramů mandlí

Postup:

Ovesné a jáhelné vločky můžete opražit na suché pánvi, ale nemusíte. Záleží na chuťových preferencích. Ovoce pokrájejte na menší kousky, mandle nakrájejte alespoň na poloviny. Ingredience smíchejte dohromady. Hotovo.

Šopský salát

3 velká rajčata

1 salátová okurka

2 bílé papriky

1 menší cibule

150 gramů balkánského sýra

1 lžička olivového oleje

Sůl, pepř

Postup:

Rajčata, cibuli, okurku a papriky nakrájejte na kostičky a ve velké míse promíchejte. Velmi mírně osolte a opepřete. Přidejte rozdrobený balkánský sýr. Zakápněte olivovým olejem. Podávejte s celozrnným pečivem.

Tvarohový cheesecake – nepečený

Korpus

100 gramů celozrnných sušenek

100 gramů rozmixovaných mandlí

100 gramů rozpuštěného másla

Náplň

500 g tučného tvarohu

250 g ricotty

75 gramů třtinového cukru (moučka)

50 gramů medu

Vanilkový lusk

vnitřek jednoho vanilkového lusku

želatinový ztužovač zastudena

Dle chuti: jahody, maliny, borůvky

Postup:

Sušenky rozmixujte, přidejte rozmixované mandle, a rozpuštěné máslo. Promixujte v mixéru a hmotu rovnoměrně rozprostřete do dortové formy vyložené pečícím papírem. Dortovou formu dejte vychladit do lednice alespoň a půl hodiny.

Vnitřek vanilkového lusku smíchejte s tvarohem, ricottou, cukrem, medem a ztužovačem. Naneste na vychlazený korpus a do ztuhnutí dejte opět chladit do lednice. Ozdobte ovocem.

Sekaná s bramborem

500 gramů mletého masa (hovězí a vepřové)

1 houska

200 gramů strouhanky

1 dcl mléka

Petrželka

1 lžíce hořčice

1 lžíce kečupu

1 cibule

2 stroužky česneku

Postup:

Housku nakrájejte na kostičky a namočte v mléce. Vejce vyšlehejte s petrželkou, smíchejte s hořčicí, kečupem, masem. Cibuli a česnek nastrouhejte a přidejte ke směsi. Nakonec vmíchejte rohlík s mlékem a zahustěte strouhankou. Formu na biskupský chlebíček vyložte pečícím papírem, vložte do ní hmotu a pečte v předehřáté troubě na 180°C.

Podávejte s bramborem nebo s kaší.

Banánový mléčný koktejl

500 ml plnotučného mléka

1 velký banán

Postup:

Vychlazené mléko rozmixujte s banánem a dobrota je na světě.

Ovesné sušenky

1 hrnek ovesných vloček

1 hrnek celozrnné mouky

1/3 hrnku třtinového cukru

1/2 hrnku sekaných mandlí

100 g másla

5 lžic medu

1 žloutek

1 1/2 lžičky jedlé sody

Postup:

Troubu rozehřejte na 160 °C. Všechny sypké ingredience smíchejte dohromady. Rozpusťte máslo, smíchejte s medem a nechte vychladit. Přidejte žloutek. Obě směsi smíchejte, vytvarujte sušenky, které umístíte na plech vyložený pečícím papírem. Pečte v předehřáté troubě do zezlátnutí (asi 15 minut).

Redakce ve spolupráci s MUDr. Terezou Hubovou