RECEPTY PRO TĚHOTNÉ
Rádi byste si v těhotenství na něčem pochutnali, ale nevíte, co upéct nebo uvařit? V těhotenství můžete jíst zdravě a zároveň si na jídle pochutnat. Podívejte se na naše recepty, které jsme připravili ve spolupráci s MUDr. Terezou Hubovou. Jídlo uvaříte za chvíli a ještě si na něm pochutnáte.
Kolikrát denně by měla těhotná žena jíst? Jak velké porce jídla?
Porce jídla v těhotenství by měly být přiměřené a neplatí, že těhotná jí za dva. Držet dietu kvůli štíhlé linii není vhodné a žena by měla jíst raději častěji a menší porce. Chuť k jídlu se bude v těhotenství měnit. V prvním trimestru mohou nastávající maminky zhubnout díky těhotenským nevolnostem a na jídlo nemají ani pomyšlení. Apetit dostanou až ve druhém trimestru, kdy těhotenské nevolnosti ustupují. Ve druhé polovině těhotenství se zvyšuje potřeba přijímat vyšší množství potravy a chuť na jídlo roste. Krátce před porodem bude tlačit rostoucí plod na žaludek a žena nemusí mít na jídlo ani pomyšlení. A kolikrát denně v těhotenství jíst? MUDr. Tereza Hubová na naši otázku odpovídá: „Jako normální člověk – ideálně 5x denně, vydatná snídaně, svačina, oběd, svačina, večeře, k večeru ubírat příjem sacharidů.“
Domácí sypané müsli z ovesných vloček
200 g ovesných vloček
200 g jahelných vloček
100 g dýňových semínek
100 g sušených banánů
150 g sušených meruněk
150 g sušených švestek
100 gramů mandlí
Postup:
Ovesné a jáhelné vločky můžete opražit na suché pánvi, ale nemusíte. Záleží na chuťových preferencích. Ovoce pokrájejte na menší kousky, mandle nakrájejte alespoň na poloviny. Ingredience smíchejte dohromady. Hotovo.
Šopský salát
3 velká rajčata
1 salátová okurka
2 bílé papriky
1 menší cibule
150 gramů balkánského sýra
1 lžička olivového oleje
Sůl, pepř
Postup:
Rajčata, cibuli, okurku a papriky nakrájejte na kostičky a ve velké míse promíchejte. Velmi mírně osolte a opepřete. Přidejte rozdrobený balkánský sýr. Zakápněte olivovým olejem. Podávejte s celozrnným pečivem.
Tvarohový cheesecake – nepečený
Korpus
100 gramů celozrnných sušenek
100 gramů rozmixovaných mandlí
100 gramů rozpuštěného másla
Náplň
500 g tučného tvarohu
250 g ricotty
75 gramů třtinového cukru (moučka)
50 gramů medu
Vanilkový lusk
vnitřek jednoho vanilkového lusku
želatinový ztužovač zastudena
Dle chuti: jahody, maliny, borůvky
Postup:
Sušenky rozmixujte, přidejte rozmixované mandle, a rozpuštěné máslo. Promixujte v mixéru a hmotu rovnoměrně rozprostřete do dortové formy vyložené pečícím papírem. Dortovou formu dejte vychladit do lednice alespoň a půl hodiny.
Vnitřek vanilkového lusku smíchejte s tvarohem, ricottou, cukrem, medem a ztužovačem. Naneste na vychlazený korpus a do ztuhnutí dejte opět chladit do lednice. Ozdobte ovocem.
Sekaná s bramborem
500 gramů mletého masa (hovězí a vepřové)
1 houska
200 gramů strouhanky
1 dcl mléka
Petrželka
1 lžíce hořčice
1 lžíce kečupu
1 cibule
2 stroužky česneku
Postup:
Housku nakrájejte na kostičky a namočte v mléce. Vejce vyšlehejte s petrželkou, smíchejte s hořčicí, kečupem, masem. Cibuli a česnek nastrouhejte a přidejte ke směsi. Nakonec vmíchejte rohlík s mlékem a zahustěte strouhankou. Formu na biskupský chlebíček vyložte pečícím papírem, vložte do ní hmotu a pečte v předehřáté troubě na 180°C.
Podávejte s bramborem nebo s kaší.
Banánový mléčný koktejl
500 ml plnotučného mléka
1 velký banán
Postup:
Vychlazené mléko rozmixujte s banánem a dobrota je na světě.
Ovesné sušenky
1 hrnek ovesných vloček
1 hrnek celozrnné mouky
1/3 hrnku třtinového cukru
1/2 hrnku sekaných mandlí
100 g másla
5 lžic medu
1 žloutek
1 1/2 lžičky jedlé sody
Postup:
Troubu rozehřejte na 160 °C. Všechny sypké ingredience smíchejte dohromady. Rozpusťte máslo, smíchejte s medem a nechte vychladit. Přidejte žloutek. Obě směsi smíchejte, vytvarujte sušenky, které umístíte na plech vyložený pečícím papírem. Pečte v předehřáté troubě do zezlátnutí (asi 15 minut).
Redakce ve spolupráci s MUDr. Terezou Hubovou