Domů » Miminko a batole » Recepty na příkrmy pro děti od 2 let

RECEPTY NA PŘÍKRMY PRO DĚTI OD 2 LET

Ve dvou letech by mělo dítě konzumovat téměř vše, co jíte vy. Dodržujte zásady zdravé výživy a vařte pro celou rodinu. Děti milují těstoviny, omáčky, kaše a sladké buchty.

Jak vypadá stolování ve dvou letech

Dítě se umí samo najíst. U jídla se zamaže. Má svůj vlastní příbor, který se skládá z vidličky a lžíce. Nůž nepotřebuje, protože neumí krájet. Nejvhodnější je plastový příbor, s nímž si při jídle neublíží. Sedí u stolu v jídelní židličce, nebo na velké židli, kterou vyvýšíte tak, aby vidělo a dosáhlo na stůl. Na desku stolu umístěte omyvatelnou podložku či prostírání. Ubrus po čas oběda skliďte. Dítě má své vlastní plastové nádobí, které není možné rozbít. Z nabídky můžete vybírat mističky s přísavkou (nalepí se na stůl a není možné s nimi hýbat), plastové misky do myčky, melaninové nádobí. Šikovný nezbeda si s přísavkami hravě poradí a talíř shodí, kdy se mu zrovna zachce.

Klidný oběd k nezaplacení

Možná se vám bude zdát, že se krmení proměnilo v noční můru. Dítě může jídlo plivat kolem sebe, trucovat při obědě, křičet nebo kopat nohama. Plivat jídlo mu nikdy nedovolte a rázně mu vysvětlete, že toto se nedělá. Dítě může být z krmení nevrlé. Pokud chce jíst úplně samo, nechte ho, ale dohlížejte na něj. Počítejte s tím, že se umaže a možná, že zmaže i vás a tatínka, který sedí na protější straně stolu. Pokrm upravte vždy tak, aby jej batole umělo nabrat lžící. Až bude umět jíst lžící bez větších potíží, přejděte k vidličce. Jestliže má dítě dost a jíst nechce, nenuťte jej. Obědvejte všichni společně stejné jídlo.

Jaká jídla jsou pro děti vhodná?

Boloňské špagety

Potřebujete:

500 gramů libového mletého hovězího masa

Lžíci olivového oleje

1 cibuli

2 mrkve

Čtvrt celeru

2 konzervy rajčat

Špetku soli

Tymián

Dobromysl

Muškátový oříšek

Balíček špaget

Postup:

Cibuli nakrájejte na drobné kostičky a osmahněte na oleji, vložte nastrouhanou předem očištěnou zeleninu a mírně orestujte. Přidejte mleté maso a osmahněte do doby, než je propečené. Vše osolte, zalijte rajčaty, a vařte okolo 40 minut. Přimíchejte bylinky a provařte pět minut. Podávejte s těstovinami. Dospělácká verze obsahuje červené víno a pepř. To ovšem není pro dvouleté děti vhodné. Z pokrmu se nají celá rodina. Pro sebe můžete omáčku dochutit pepřem a více dosolit.

Zapečené těstoviny s kuřecím masem

Potřebujete:

400 gramů těstovin

400 gramů kuřecích prsou

2 rajčata

1 cibuli

2 stroužky česneku

100 gramů žampionů

2 dl rajčatového pyré

1 lžíci sladké papriky

1 lžičku oleje

Hrst petrželky

Sůl

Postup:

Cibuli nakrájejte na jemné kostičky a osmahněte na oleji. Přidejte utřený česnek, papriku a maso. Opatrně papriku míchejte. Pokud se bude péct, zhořkne. Vložte na plátky nakrájené a očištěné žampiony a duste do změknutí. Bude-li potřeba, podlijte vodou. Přidejte rajčatové pyré a duste. Uvařte těstoviny ve vodě, mírně osolte a smíchejte s čerstvými bylinkami. Podávejte spolu s omáčkou.

Zapečené brambory s brokolicí

Potřebujete:

Brokolici

400 gramů oloupaných a očištěných brambor uvařených ve slupce

4 jarní cibulky

1 lžíci olivového oleje

Špetku drceného kmínu

Sůl

Olej na vymazání zapékací místy

Strouhanku na vysypání zapékací mísy

3 vejce

2 – 3 dl mléka či smetany

Petrželku či pažitku

Postup:

Brokolici očistěte, umyjte a rozebrané růžičky dejte vařit do mírně osolené vody. Počkejte, až změknou. Jarní cibulky nakrájejte nadrobno a orestujte na lžíci oleje. Brambory nakrájejte na kolečka nebo na kostičky. Do cibulky přidejte okapanou brokolici a drcený kmín. Ke směsi přidejte brambory a mírně na pánvi osmahněte. Zapékací mísu vymažte olejem, vysypte strouhankou a nandejte do ní hotovou směs z pánve. Pošlehejte v míse vejce, přijdete mléko nebo smetanu a bylinky. Celou směs řádně promíchejte a dosolte. Zalijte brambory a pečte v troubě dozlatova. Jídlo posypte strouhaným sýrem.

Rybí pomazánka

Potřebujete:

Tresku

Čerstvou citronovou šťávu

Lžíci rajčatového protlaku

Lžíci margarínu

Utřený stroužek česneku

Pažitku

Sůl

Chléb

Hlávkový salát

Červenou papriku

Postup:

Rybu uvařte ve vodě, zbavte ji kostí a rozmačkejte vidličkou na malé jemné kousky. Zakápněte ji citronovou šťávou a přidejte lžíci rajčatového protlaku. Česnek utřete, smíchejte s margarínem a přidejte jej ke směsi. Dochuťte solí, zamíchejte, přidejte pažitku. Pomazánku namažte na krajíc chleba, navrch dejte hlávkový salát a na proužky nakrájenou červenou papriku.

Zábavné jídlo

Dítěti můžete připravit zábavné studené večeře, které budou připomínat zvířátka. Z krajíce chleba formičkami na cukroví vykrojíte medvěda, motýla, králíka nebo kytičky. Položte je na talíř a dozdobte pomocí vykrajovaných tvarů ze sýra, šunky či okurky tak, aby připomínala zvířátka.

Na plátek rohlíku dejte kopičku pomazánky a do ní zapíchejte na tenké hranolky nakrájený sýr. Dodělejte oči a nos a ježci jsou na světě. Z jídla můžete vyrábět tučňáky, housenky, broučky, hříbky, muchomůrky, medvědy. Na co si jen vzpomenete.

Cestování a jídlo

Od dvou let věku se s dětmi cestuje o poznání lépe. Díky širšímu spektru pokrmů si vyberou jídlo v restauraci a umí jej bez větších potíží sníst. Zakousnout na cestě mohou chléb, rohlík nebo dětské sušenky. Umí jíst kousat jablko a banán. I pro děti od dvou let najdete příkrmy hotové v krabičce, které zabalíte na cestu, a pouze je ohřejete. Záleží na tom, zda si dítě zvolí jídlo z restaurace, nebo je zvyklé na jeden druh pokrmu a nic jiného nejí.

Pramen: Behinová M., Ašenbrenerová I., Kaiserová K., Nová velká kniha o mateřství, Mladá fronta, a.s., 2012, s. 320, ISBN: 978-80-204-2816-5; Frühauf, P., Výživa dětí, od zavádění nemléčných příkrmů do konce batolecího věku, 1000 dní, 2011