Domů » Miminko a batole » Lékařské okénko » Celiakie – gluten senzitivní enteropatie

CELIAKIE – GLUTEN SENZITIVNÍ ENTEROPATIE

Celiakie je častá autoimunitní choroba dětí i dospělých ve všech zemích světa, která ovlivňuje život přibližně 1% populace a častěji se vyskytuje u dívek a žen. Propuknutí této gluten senzitivní enteropatie závisí na genetice, ale také na funkci střevní sliznice. Pokud se nepodaří celiakii indentifikovat v dětském věku, je doprovázena podvýživou, přidruženými autoimunitními onemocněními a vážnými komplikacemi.

Lepek je bílkovinný komplex obsažený v části obilných zrn (pšenice, žita, ječmene a ovsa). Celiakie není alergií, ale lepek je alergen. Alergie na lepek je však mnohem vzácnější než celiakie a její symptomatologie je ve srovnání s celiakií zcela jiná.

Jedinou účinnou terapií je v současné době finančně nákladná celoživotní bezlepková dieta, tj. úplné vyloučení všech pokrmů obsahujících obiloviny v jakékoliv formě.

Jak se celiakie projeví? 

Střevní příznaky jsou patrné na první pohled jen u malých dětí do 3 let. Patří k nim průjmy, bolesti břicha, zvracení, změny nálad (podrážděnost, pasivita), úbytek svalstva a typickým projevem je větší bříško.

U školních dětí mohou být střevní příznaky již mnohem méně nápadné a v popředí mohou být poruchy psychosomatického vývoje, chudokrevnost a podvýživa.  Na přechodnou dobu je pozorováno zlepšení během období puberty.

V dospělosti se však celiakie velmi často znovu manifestuje, nejčastěji mezi 25.–40. rokem. Spouštěčem mohou být závažná onemocnění (zejména infekční), úraz, operace, fyzický a psychický stres, těhotenství, porod a laktace. Projevy celiakie v dospělosti mohou mít širokou škálu projevů.

Léčba neboli přísná bezlepková dieta

Celoživotní bezlepková dieta je jedinou možnou terapií celiakie. Jakmile se rodina tuto diagnózu dozví, nastává velmi vyčerpávající a psychicky náročné období změn a nových opatření v domácnosti.

Aby byl přechod na bezlepkovou stravu co nejsnazší, je třeba kolektivního přístupu. Změny by měly zahrnovat vzájemnou spolupráci  celé rodiny, dětského lékaře, gastroenterologa, nutričního terapeuta a velice vhodné je i vyhledávání zájmových organizací celiaků.

Účinnost bezlepkové diety předpokládá úplné vyloučení surovin, potravin a nápojů s obsahem obilovin (žita, pšenice, ječmene a ovsa). Jako bezlepkové suroviny se používají rýže, kukuřice, sója, pohanka, proso, jáhly, amarant a brambory. Bezlepkové výrobky jsou označovány symbolem přeškrtnutého obilného klasu.

Příznivý účinek diety se dostavuje většinou v průběhu několika týdnů. Dodržování bezlepkové diety se kontroluje stanovením autoprotilátek v intervalu jednoho roku.

 

Autorkou článku je MUDr. Michala Knězková 

Mladá lékařka a především máma dvou holčiček, která pořádá kurzy první pomoci pro maminky, vede vlastní blog mklife.cz a miluje cestování a dobrodružství.

IMGP0113-Edit-2 (1)