Domů » Miminko a batole » Lékařka radí – co dělat, když novorozenec nespí?

CO DĚLAT, KDYŽ NOVOROZENEC NESPÍ?

Spánková potřeba novorozence bývá velice vysoká a pohybuje se typicky okolo 20 hodin, které novorozenec prospí. Tento počet hodin se postupně snižuje a ve druhém měsíci života je potřeba spánku většiny kojenců mezi 16-18 hodinami za den. Čtete ale počty hodin a říkáte si, jak je možné, že právě vaše dítě spí o mnoho méně?

Co když spí málo? 

Potřeba spánku je velice individuální a skutečně se může stát, že máte doma nespavce, který má do Šípkové Růženky sousedů hodně daleko.

Maximum, které můžete po miminko i sebe udělat, je nastavení pravidelného spánkového režimu a zajištění vhodných podmínek, které jsou pro pravidelný a zdravý spánek velice důležité.

  • Aby se vám i miminku dobře spalo, mělo by být alespoň první 6 měsíců dítě ve své postýlce u vás v ložnici
  • Ložnici zbytečně nepřetápíme (ideálních je 20-22°) s dítě nenavlíkáme a nebalíme do peřinek.
  • V rámci prevence SIDS (syndromu náhlého úmrtí kojence) dítěti nedáváme do postýlky peřinu, ale pořídíme zavinovací deku či spací pytel.
  • Minimálně do roka by dítě mělo ležet na tvrdé rovné matraci bez jakéhokoli polštáře.
  • Novorozence vždy ukládáme ke spánky v poloze na zádech, nikde ne na bříško.
  • Je vhodné od narození dítě neučit na usínání za hluku a světla a mezi rituály vzít tmu a klidné prostředí, které je nezbytné pro kvalitní spánek. A zatímco miminko spánkový deficit přes den dožene, maminka nikoli.

​Novorozenecké období je označováno jako 28 dní v životě dítěte a je to období, kdy si na sebe vzájemně zvykáte. Je tedy pochopitelné, že ne vše se může okamžitě dařit. Věřte ale, že v důslednosti je velká síla a miminko se brzy vámi požadovaného rytmu chytí.

 

Autorkou článku je MUDr. Michala Knězková 

Mladá lékařka a především máma dvou holčiček, která pořádá kurzy první pomoci pro maminky, vede vlastní blog mklife.cz a miluje cestování a dobrodružství.

IMGP0113-Edit-2 (1)

Leave Your Reply